Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Innfører 14 nye behandlingsmetoder

Totalt 24 saker var oppe til behandling da Beslutningsforum hadde sitt møte 28. april. Resultatet ble at 14 nye behandlingsmetoder innføres i norske sykehus, mens ni metoder ble besluttet ikke innført. Dette innebærer blant annet at pasienter med MS og epilepsi får tilgang til et nytt legemiddel. En sak ble utsatt.

Publisert 28.04.2025

Etter nye prisforhandlinger med leverandør innføres nå okrelizumab (Ocrevus) både til behandling av voksne pasienter med tidlig primær progressiv multippel sklerose (PPMS) og til behandling av voksne med relapserende former for multippel sklerose (RRMS), når annet rimeligere anti-CD20 antistoff er vurdert uegnet.

Epilepsimedisien fenfluramin (Fintepla) er tidligere innført for Dravet syndrom. Nå får også pasienter med Lennox-Gastraut syndrom tilgang til legemiddelet. Dette er en sykdom som fører til kraftige og unkontrollerte epilepsianfall. Fintepla innføres som tilleggsbehandling til andre antiepileptika til pasienter fra 2 års alder med noen vilkår for bruk.

  • Dette er en viktig behandling for en utsatt pasientgruppe som nå innføres med start- og stopp kriterier utarbeidet i god dialog med fagmiljøene, sier Terje Rootwelt, leder for Beslutningsforum.

Kreft

Totalt åtte nye behandlingsmetoder for ulike kreftindikasjoner blir innført i denne omgang. Flere av disse ble innført som følge av nye prisforhandlinger som har ført til en akseptabel pris i forhold til dokumentert nytte.

Kombinasjonsbehandling med Tegafur, gimeracil og oteracil (Teysuno) innføres til behandling av voksne med metastatisk kolorektal kreft når det ikke er mulig å fortsette behandling med et annet fluoropyrimidin pga. hånd-fot-syndrom eller kardiovaskulær toksisitet som ble utviklet i adjuvant eller metastatisk setting.

Klinikerne mener dette er et viktig alternativ for pasienter som ikke kan behandles med standard kjemoterapi, så vi er glade for at legemiddelet nå kan tilbys til denne pasientgruppen, sier Rootwelt.

Pembrolizumab (Keytruda) innføres i kombinasjon med platinabasert kjemoterapi som neoadjuvant behandling, etterfulgt av monoterapi som adjuvant behandling til voksne pasienter med operabel ikke-småcellet lungekreft med høy risiko for tilbakefall. Behandlingen skal kun brukes til behandling av pasienter med PD-L1-uttrykk under 1 % uten påviste genforandringer i EGFR eller ALK.

 

Ny og bedre pris fra leverandør gir nå også pasienter med den sjeldne blodkreftsykdommen Polycytemia vera (PV) tilgang på ropeginterferon alfa 2b (Besremi) når annen, rimeligere interferonbehandling er vurdert uegnet.

Forenklet vurdering

Som følge av forenklet vurdering av PD-(L)1-hemmere innføres durvalumab (Imfinzi)  i kombinasjon med platinabasert kjemoterapi som neoadjuvant behandling, etterfulgt av IMFINZI som monoterapi som adjuvant behandling, til behandling av voksne med resekterbar NSCLC,

Samme legemiddel innføres også som monoterapi til behandling av begrenset småcellet lungekreft (LS-SCLC) hos voksne med sykdom som ikke har progrediert etter platinabasert kjemoradiasjon.

Innføres ikke

Nok en behandling mot epilepsi ble behandlet i denne runden. Mens fenfluramin (Fintepla) ble besluttet innført til epilepsipasienter, sa Beslutningsforum nei til å innføre ganaksolon (Ztalmy) som tilleggsbehandling av epileptiske anfall assosiert med syklinavhengig kinaselignende 5 (CDKL5)-mangel (CDD) hos pasienter i alderen 2-17 år. 

  • Årsaken er at prisen på legemidlet ikke står i et rimelig forhold til dokumentert klinisk nytte. Leverandøren har ikke ønsket å gi et pristilbud. Beslutningen tar derfor utgangspunkt i maksimalpris. Vi ber nå leverandøren om å kontakte Sykehusinnkjøp med et pristilbud for å gjenoppta forhandlinger, sier Rootwelt.

Omaveloksolon (Skyclarys) innføres ikke til behandling av Friedreichs ataksi hos voksne og ungdom fra og med 16 år og oppover. Friedreichs ataksi er en fremadskridende sykdom i nervesystemet.

  • Det er ønskelig å kunne ta denne behandlingen i bruk, men det er ikke dokumentert at omaveloksolon (Skyclarys) medfører en klinisk nytte som står i forhold til prisen på legemidlet som er altfor høy. Her er det gjennomført en felles nordisk metodevurdering, og både Sverige og Danmark har sagt nei. Vi ber nå Sykehusinnkjøp om å gjenoppta forhandlingene med leverandør. 

Andre legemidler som fikk nei i denne runden, men der Sykehusinnkjøp vil gå i nye forhandlingsrunder med leverandør er: 

  • Efanesoktokog alfa (Altuvoct) til behandling og profylakse av blødning hos pasienter med hemofili A (medfødt faktor VIII-mangel) i alle aldersgrupper. 
  • Mirikizumab (Omvoh) til voksne pasienter med moderat til alvorlig aktiv Crohns sykdom som har hatt utilstrekkelig respons på, tapt respons på, eller er intolerante for enten konvensjonell behandling eller biologiske legemidler. 
  • Eladocagene exuparvovec (Upstaza) til behandling av pasienter i alderen 18 måneder og eldre med en klinisk, molekylær og genetisk bekreftet diagnose av aromatisk L-aminosyredekarboksylase (AADC)-mangel med en alvorlig fenotype. Her oppfordres leverandøren til å ta kontakt med Sykehusinnkjøp HF når behandlingssenter er avklart, og de er klare til å gå i prisforhandlinger. 
  • Baricitinib (Olumiant) til behandling av alvorlig alopecia areata hos voksne. 
  • Mosunetuzumab (Lunsumio) som monoterapi til behandling av voksne pasienter med residivert eller refraktært follikulært lymfom (FL) som har fått minst to tidligere systemiske behandlinger.

Utsatt

Behandling av sak nummer 074-2025 på dagens agenda; Kalsiumglukonat (Zeltacin) i til behandling av akutt symptomatisk hypokalsemi ble besluttet utsatt.

Presisering

I møtet i Beslutningsforum 17. mars ble det besluttet kriterier for bruk og anskaffelser av operasjonsroboter i norske sykehus. Beslutningen har skapt reaksjoner i deler av det kirurgiske miljøet i sykehusene. Etter en diskusjon i møtet 28. april ble ordlyden i beslutningen endret.

Ny ordlyd i beslutningen lyder som følger:

  1. Fagdirektørene i de regionale helseforetakene oppnevner en interregional arbeidsgruppe som skal utarbeide et utkast til nasjonal strategisk tilnærming for bruk av kirurgiske operasjonsroboter.  Planen skal blant annet dekke behov for ytterligere metodevurderinger og samlet kapasitet samt betydning for organisering, ressursbruk, breddekompetanse og vaktberedskap. Arbeidsgruppen rapporterer til interregionalt fagdirektørmøte.
  2. Anskaffelser av nye kirurgiske roboter utenfor universitetssykehusene bør inntil den strategiske tilnærmingen er besluttet, begrenses til sykehus som har et tilstrekkelig pasientvolum innen kirurgisk behandling av kreft i prostata, rektum eller livmor.
  3. Fagdirektørene bes følge opp beslutningen som del av oppdraget med revurdering av behandlingsmetoder, samt følge med på komplikasjonsraten (robotassistert kirurgi sett opp mot vanlig kirurgi).

Oversikt over alle beslutningene