logo Nye metoder

Innfører nye behandlingsmetoder til lymfekreftvariant

Både BTK-hemmere og en ny CAR-T behandling innføres nå for pasienter med mantelcellelymfom i norske sykehus. Dette er metoder med dokumentert god effekt på pasientene som er etterspurt i fagmiljøet.

Publisert 23.09.2024

Beslutningsforum sa i sitt møte 23. september ja til å innføre anbud på tre ulike BTK-hemmere (Brutons tyrosinkinase-hemmer). Dette er første gang BTK-hemmere gjøres tilgjengelige for voksne pasienter med tilbakevendende (residivert eller refraktær) mantelcellelymfom.

Beslutningen om å innføre BTK-hemmere gjør det nå også mulig å ta i bruk en CAR-T behandling for den samme pasientgruppen. Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) blir nå tilgjengelig for voksne pasienter med residivert eller refraktær mantelcellelymfom etter to eller flere runder med systemisk behandling inkludert en behandling med BTK-hemmer.

  • Innføring av Tecartus er en bidragende årsak til at vi tar inn BTK-hemmere for denne pasientgruppen nå. Per i dag er det kun én BTK-hemmer som har regulatorisk godkjent indikasjon for mantelcellelymfom i Europa og Norge. Her har vi over en 8-års-periode forsøkt å komme til enighet med leverandøren om en kostnadseffektiv pris, men enn så lenge har vi dessverre ikke lykkes å bli enige, sier leder for Beslutningsforum Terje Rootwelt.

Beslutningsforum har tidligere innført to andre BTK-hemmere som dermed har vært i bruk en god stund i Norge til andre kreftindikasjoner som blant annet kronisk lymfatisk leukemi. Disse er regulatorisk godkjent til bruk ved mantelcellelymfom i USA, og én av dem er nå under regulatorisk vurdering til denne indikasjonen også i Europa,

  • Fagmiljøet har vurdert at alle tre BTK-hemmerne som er aktuelle i Norge, er sammenlignbare til behandling av voksne pasienter med residiverende eller refraktær mantelcellelymfom, og at man derfor kan bruke den rimeligste, sier Rootwelt.

Åtte nye metoder ble innført

Beslutningsforum har nå gitt tilslutning til at til sammen åtte nye behandlingsmetoder innføres i norske sykehus.

I tillegg til BTK-hemmere og Tecartus innføres nå elranatamab (Elrexfio) som monoterapi til behandling av voksne pasienter med tilbakevendende og refraktær myelomatose. Behandlingen kan tilbys pasienter som har mottatt minst tre tidligere behandlinger, inkludert et immunmodulerende legemiddel, en proteasomhemmer og et anti-CD38-antistoff, og har vist sykdomsprogresjon under siste behandling.

Durvalumab (Imfinzi) i kombinasjon med karboplatin og paklitaksel, innføres som førstelinjebehandling hos voksne med primær avansert eller tilbakevendende endometriekreft, som er kandidater for systemisk behandling etterfulgt av vedlikeholdsbehandling med durvalumab (Imfinzi) som monoterapi ved endometriekreft som er mismatch repair deficient (dMMR). Dette er den tredje kreftindikasjonen der Imfinzi innføres i henhold til PD-(L)1-ordningen.

Darolutamid (Nubeqa) innføres til en undergruppe av pasienter med metastatisk hormonsensitiv prostatakreft (mHSPC) i kombinasjon med docetaksel og androgen deprivasjonsbehandling, der abirateron ikke er egnet. Abirateron toleres godt av de fleste pasientene, så dette gjelder kun pasienter med dårlig regulert eller ukontrollert diabetes, pasienter med vanskelig regulerbar hypertensjon eller pasienter som opplever levertoksisitet under behandling med abirateron.  Denne avgrensningen i bruken er avklart i dialog med det norske fagmiljøet. Nubeqa er tidligere innført som monoterapi til voksne med ikke-metastatisk, kastrasjonsresistent prostatakreft (nmCRPC), som har høy risiko for å utvikle metastatisk sykdom.

Pasienter med hereditært angioødem, en arvelig sykdom som gir symptomer som anfall med hevelser (ødemer) i slimhinner, får nå tilgang til en ny godkjent medisin, lanadelumab (Takhzyro). Medisinen innføres til forebyggende behandling av gjentakende anfall hos pasienter som er 12 år eller eldre, som ikke tåler, eller ikke beskyttes tilstrekkelig med annen forebyggende behandling, eller pasienter som ikke ivaretas tilfredsstillende med gjentatt akuttbehandling.  Vilkår for behandlingen er at pasienten skal ha minst ett alvorlig anfall per uke ved oppstart. Videre skal behandlingen evalueres etter tre måneder, og avsluttes dersom antall anfall ikke er redusert med 50 %.

Faricimab (Vabysmo) innføres til behandling av nedsatt syn som følge av makulaødem sekundært til retinal veneokklusjon.

Siste behandling som fikk ja i denne omgangen, er belatacept (Nulojix) som innføres i kombinasjon med kortikosteroider og en mykofenolsyre (MPA) som forebygging mot transplantatavstøting hos voksne nyretransplanterte. 

En behandling innføres ikke

Den eneste behandlingen som fikk nei i denne runden, er glofitamab (Columvi) som monoterapi til behandling av voksne pasienter med residiverende eller refraktært diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) etter to eller flere linjer med systemisk terapi.

Årsaken er at det ikke er tilbudt en pris som står i et rimelig forhold til dokumentert klinisk nytte. Columvi er ikke innført i Danmark av samme årsak som i Norge, mens det i Sverige nå pågår en metodevurdering.

  • Dette er en behandling vi ønsker å innføre, derfor ber vi Sykehusinnkjøp om å gå i nye prisforhandlinger med leverandøren, sier Rootwelt.

 

Oversikt over alle beslutningene