Brukerstemmen 2024: - På god vei, men ikke i mål
I overkant av 30 representanter fra pasientorganisasjonene og aktørene i Nye metoder samlet seg på Grev Wedels plass denne uka for å diskutere brukermedvirkningen i Nye metoder. Videreutviklingsarbeidet i Nye metoder og implementering av HTAR var blant temaene – i tillegg til en panelsamtale mellom brukerne og lederne av Bestillerforum og Beslutningsforum.
For tredje gang inviterte Nye metoder i samarbeid med Kreftforeningen og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) til pasient- og brukerorganisasjonsseminaret “Brukerstemmen i Nye metoder”.
– Sammenlignet med hvordan det var for fem år siden, har det skjedd mye. Jeg vil særlig trekke fram opprettelsen av en dialogarena for brukermedvirkning. Den legger til rette for at vi kan dra i samme retning, utveksle informasjon og forslag til endringer. Generelt ser vi en vilje i systemet til å tilrettelegge for reell brukermedvirkning. Da må vi smi mens jernet er varmt – for det er fremdeles mye som gjenstår, sier Stine Høibak-Nissen, leder for samfunnskontakt i Kreftforeningen, og Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO.
Økt brukermedvirkning er et av seks satsingsområder i strategien til Nye metoder. Det er Bestillerforum, som ledes av fagdirektør i Helse Sør-Øst, Ulrich Spreng, som har ansvaret for å videreutvikle Nye metoder.
– Økt brukermedvirkning er viktig for oss. Vi har jobbet godt med å styrke brukermedvirkningen de siste årene, men vi vet samtidig at vi fortsatt har en vei å gå. Vi vil fortsette å styrke brukermedvirkningen framover innenfor de rammene vi har. Dette seminaret er et skritt på veien, sier Spreng.
Slik blir brukerne hørt
Aktørene i Nye metoder jobber allerede mye med brukermedvirkning. Tre av de fire brukerrepresentantene i Nye metoder var til stede og fortalte om sine erfaringer på seminaret. God kommunikasjon og å bruke et språk alle forstår var et av temaene som ble tatt opp.
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) fortalte om hvordan de tar inn brukerne i metodevurderingene de gjør, og Nye metoder-sekretariatet ga en oversikt over brukermedvirkning i systemet og mulighet for innspill til metoder.
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, og leder av Beslutningsforum, Terje Rootwelt, stilte også opp til dialog og samtale.
Forslag til brukermedvirkningen framover
Det kom mange gode spørsmål og innspill underveis i seminaret. Elvestad og Høibak-Nissen utdyper:
– Det kom opp gode forslag til hvordan vi kan jobbe med brukermedvirkningen videre. Som for eksempel brukermedvirkning inn mot fagdirektørnotatene, som er saksunderlaget til Beslutningsforum. Eller et brukerpanel hos DMP, se på rekrutteringsprosessene for brukerne som skal være med, eller hvordan pasientforeningene kan knyttes tettere på i de enkelte sakene. I neste års møte skal det kunne vises til at disse innspillene er blitt fulgt opp. Det skal være nytte i å delta og engasjere seg, avslutter de.
- Få oversikt over hvordan brukerne er involvert i Nye metoder.
- Se hele programmet fra Brukerstemmendagen.
Nye metoder
- Nye metoder er et nasjonalt system for å innføre nye legemidler, utstyr og andre metoder i sykehusene. Systemet skal sikre lik prioritering i hele landet.
- Målet er å gi pasienter trygghet for at metodene som brukes, er sikre og effektive. Det skal også sikre rettferdig tilgang til nye og effektive metoder.
- Nye metoder eies av de fire regionale helseforetakene (RHF-ene). Systemet er basert på et tett samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten ved RHF-ene, Direktoratet for medisinske produkter, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og Helsedirektoratet.
- Brukermedvirkning ivaretas på flere måter i Nye metoder i dag. To brukerrepresentanter deltar i Bestillerforum, og to brukerrepresentanter deltar i Beslutningsforum. Brukermedvirkning er også en viktig del av flere metodevurderinger. I tillegg har Nye metoder to referansegrupper og en dialogarena for brukermedvirkning.
- Nye metoder arrangerte seminaret Brukerstemmen i Nye metoder for første gang i 2019. Brukermedvirkningen i Nye metoder er videreutviklet mye siden da. Styrket medvirkning er fortsatt et viktig satsningsområde i strategien for årene fremover.